Kako poceni sestaviti Quadrocopter (KK.2) – DRONE

Jun 4th, 2013 | By | Category: Modelarska Šola, Uporabni nasveti

drone_quadrocopter

Kako zelo poceni sestaviti svoj Quadrocopter ?

Vsi deli so kupljeni v HobbyKing-u!

Kaj točno potrebujete ?

1. frame oz. ogrodje, Q450 Glass Fiber Quadcopter Frame 450mm – Integrated PCB Version, priporočam 2 kom, en za rezervne dele!

Gre za kopijo priznanega proizvajalca DJI Inovations – www.dji-innovations.com in ta kopija je kvalitetna in čisto primerljiva!

2.  TURNIGY Plush 25amp Speed Controller (po domače regler oz. regulator), 4 kom.

3.  NTM Prop Drive Series 28-26A 1200kv / 250w (brekrtačni elektro motor), 4 kom.

4.  NTM Prop Drive 28 Series (nastavek za pritrditev elise), 4 kom.

5. PolyMax 3.5mm Gold Connectors 10 PAIRS (konektorji za povezavo regulatorja z motorjem), 2 paketa!

6. Nylon XT60 Connectors Male/Female (konektor iz Lipo Baterije na vezje ogrodja) – 1 paket

7. 3cm Male to Male Servo Lead 26AWG (kabli za povezavo KK.2 kontrolne ploščice, srca quadrokopterja, na sprejemnik), 1 paket.

8. 10×4.5 SF Props 2pc Standard Rotation/2 pc RH Rotation (elise, propi, gre za par, 2x obrnjeni v eno, in 2x v drugo smer) – 2 paketa, to pa zato, ker se elisa hitro polomi in potem ni več letenja…

9. Turnigy Battery Strap 330mm (trak, ježek, za pritrditev lipo baterije), 1 kom.

10. Hobbyking KK2.0 Multi-rotor LCD Flight Control Board (srce drona) , 1 kom.

11. Turnigy nano-tech 2200mah 3S (lipo baterije), priporočam 2. kom, vsaka je za cca. 8 minut letenja

12. Male šraufke za pritrditev motorjev na frame, 16 šraufkov, to kupite lahko npr. v BauHaus-u, pazite, da niso predolgi, da ne poškodujete navitja motorja!!!

13. Plastične vezice za pritrditev reglerjev in kablov na frame

14. Skrčko, za zaščitit konektorje, to je tista cevka, ki jo pogrejete z vžigalnikom ali fenom in se skrči (to boste potrebovali za konketorje, ki jih boste lotali na regler).

Cena vsega skupaj cca. 200 EUR s poštnino in carino!

*Seveda pa potrebujete še daljinski upravljalec, oz. oddajnik in sprejemnik! Priporočam, da kupite komplet, čisto na dnu strani! Komanda + oddajnik za komando + sprejemnik + baterija za oddajnik! Cca. 100 EUR s poštnino in carino!

Opcijsko, ampak priporočam!

1. Quanum 2.4Ghz Telemetry System – Telemetrija, gre za poseben sprejemnik, ki prikazuje podatke in oddajnik, preko katerega boste lahko na daljavo v živo spremljali koliko moči imajo še Lipo celice, da vam drone slučajno ne pade na tla…

2. USBasp AVR Programming Device for ATMEL proccessors – gre za orodje, s katerim lahko nadgradite programsko opremo vaše KK.2 ploščice! Začetniki lahko uporabite enostavno in prijazno programsko orodje za  nagradnjo.  Flešate z naslednjim programom, ki je tudi preveden v Slovenščino!  V programu je že flesh file (zadnja verzija), tako da je postopek zelo zelo enostaven – http://lazyzero.de/en/modellbau/kkmulticopterflashtool#kkmulticopter_flashtool, računalnik pa mora biti pri tem postopku povezan na internet!

Za tiste napredne, ki uporabljate drugačne metode, pa dobite zadnjo verzijo programske opreme,  V. 6,  tukaj – http://modelarska-sola.si/KK2_1V6.zip

Kasneje, ko že znate letet pa mogoče še:

1. Nogice, omogočajo, da je quadrocopter višje + omogočajo pritrditev t.i. gimbala, to je nosilca za kamero, ki skrbi za to, da je kamera vedno v vodoravni legi, ne glede na položaj drona – http://www.goodluckbuy.com/atg-universal-diy-fpv-anti-vibration-multifunction-landing-skid-kit-for-dji-f450-f550-quadcopter-hexacopter.html

2. Karbonske elise (propi), manj treslajev in lepše letenje – http://www.goodluckbuy.com/1045-10×4-5-carbon-fiber-propeller-prop-cw-ccw-for-quadcoptor-2-pair-.html

3. Gimbal, nosilec za kamero GO PRO, če jo imate, komplet nosilec in 2x servo motor, 1x 60 stopinski in 1x 180 stopinski

Multi-Rotor Roll/Tilt GoPro Hero 2 Camera Mount, 1 kom.

Turnigy TGY-R5180MG 180 Degree, 1 kom.

Turnigy TGY-50090M Metal Gear 9g Analog Servo, 1 kom.

 Kako sestaviti Drone ?

Sestava je zelo preprosta, potrebujete imbus, spajkalnik, izvijač. Najprej zlotate 2x po 4 kable (torej 4 reglerje) na ploščo drona, kot prikazuje slika (klikni na sliko za povečavo):

2photo

Potem zlotate 2x kabel na matično ploščo (plus in minus, ta kabel kupite npr. v bauhausu ali kakšni tehnični trgovini), ter nalotate konektor, ki gre na Lipo Baterijo.

Nato zlotate male konektorje na reglerje, vsakega po 3 kom., skupaj 12 kom., na motrju so pa že zlotani. Potem sestavite okvir, 24 malih šraufkov z imbusom. Prišraufate motorje, vsak motor ima 4 male šraufke (kupite npr. v BauHausu). Povežete z reglerji motorje in reglerje in kable z vezicami lepo spnete.

Potem namestite KK.2 kontroler. Prejeli boste obojestranski strape. Pazite, da namestite kontroler čisto naravnost!, to je POMEMBNO! Strap se tako zalepi, da so kasnejši popravki možni le z gretjem npr fenom itd. Nogice kopterja so 2x bela in 2x rdeča, priporočam, da sta beli prednji del in rdeči zadnji del. Ploščito namestite tako, da gleda naprej, kot prikazuje slika!

drone_kk2.

Zadevo prižgete in sprogramirate KK.2 kontroler, preko displaja! Najbolj pomembna je kalibracija reglerjev! Zraven dobite naprintana navodila – PDF navodila in, če se ravnate po njih boste znali. Kalibracija pomeni, da se vsi reglerji nastavijo tako, da se vrtijo enako.

Predstavitev tega KK.2 kontrolerja!

Veliko uporabnih informacij glede nastavitev itd. najdete tukaj: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1675613

Pomembno!

Sam sem se lovil, kako zadevo splohk zalaufati. Ko prižgete je zadeva v Safe modu. Ročica za gas na komandi mora bit na idle, čisto dol, in jo zasukate v desno, zapiska in je Armed, to pomeni, da bo letel, v levo pa disarmed oz. Safe mode, komande ne primejo. To je zaradi varnosti, da se ne poškodujete z elisami.

Druga stvar se nastavitev SL (Self Lavel) to morate imeti vklopljeno! Ta nastavitev vam poravna kopter ko spostite komando v horizontalo. SL funkcija se vklopi preko komandnih palčk na oddajniku ali preko AUX vhoda (5. vhod na KK2.0 plati). Pri originalnih nastavitvah je nastavljeno tako, da funkcijo vklopiš preko komandnih palčk, če pa želiš, da jo vklapljaš preko AUX (stikalo na komandi) pa nastaviš  pod “Mode settings” -> Self Level-> Stick/AUX (izbereš AUX).

Za dodatna vprašanja svetujemo uporabo naslednje teme na modelarskem forumu – http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=135&t=78640

Moje prvo letenje

Se je končalo z razbito nogico. Nisem imel vklopljen SL funkcije in sem zelo na trdo pristal. Tudi KK.2 plošlica je imela osnovno verzijo programske opreme. Potem sem s pomočjo modelarja “Neo32” s foruma, uspel poflešat novo verzijo programske opreme, zamenjati nogico (je bil tako prijazen in mi je posodil svojo z rezerve, saj v štartu nisem kupil rezervnih).

Zadeva je poletela, prvi uspešen polet v Radovljici:

Drugi polet na Vzletišču Kamnik – http://vzletisce-kamnik.si

 

Veliko užitkov in posnetkov z dronom!

Napisal: Bojan V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

2 komentarja to “Kako poceni sestaviti Quadrocopter (KK.2) – DRONE”

  1. iVAN pravi:

    Koliko stane taka zadeva?

Leave a Comment